Sosiaalisen median markkinoinnin ja sisällöntuotannon ulkoistaminen – hitti vai huti?

Sosiaalisen median arvo yrityksen markkinoinnissa on valtavan suuri voimavara, joka jää valitettavan usein lapsipuolen asemaan. Jos jostain tingitään kiireen keskellä, se lienee juuri esim. Facebook ja/tai Instagram. Tähän vaikuttaa resurssit esim. yksinyrittäjänä toimiminen ja aikapula. Lisäksi tähän vaikuttanee myös se, että ulkoistaminen maksaa. Tai se, että ei ole riittävästi osaamista.
Itse olen aihetta pohtinut monesti omassa leipätyössänikin, miksi ulkoistus on niin haasteellista, vaikka resurssit ovat rajalliset eikä aika riitä? Ensimmäisenä tähän on vastauksena yleensä jo tuo edellä mainittu raha. Ei ole rahaa. Ei ole budjettia ulkoistaa. Se on niin kallista. Maksaa liikaa. Meidän juttuihin on vaikeaa ottaa ulkopuolista. Saatan allekirjoittaa nuo kaikki - mutta katson myös sen, että riskejä kannattaa ottaa. Kokeilla. Muutosta ei synny ilman päätöstä muutoksesta.
Kokosin tähän artikkeliin muutamia nostoja siitä, miksi somemarkkinoinnin tai digimarkkinoinnin ulkoistaminen jossain mielessä voi olla paikallaan. Jos ei kokonaan, niin vaikka sitten edes osittain.
- Somemarkkinointi muuttuu kovaa vauhtia. Joka viikko tulee jotain uutta. Muutos on pysyvää näissä kanavissa. Somemarkkinoinnin (tai digimarkkinoinnin) tekijä on yleensä vihkiytynyt seuraamaan muutoksen tuulia ja tietää siis missä mennään. Harvemmin yrittäjä tai yrityksen markkinoinnista vastaava ehtii näitä alati muuttuvia kuvioita seurata. Asiantuntija seuraa ja tietää siis missä mennään. Osaa tehdä. Myös teille.
- Out of the box. Ulkopuolisen asiantuntijan on kuin onkin helppo hypätä tekemään juuri teidän yrityksen somemarkkinointia. Hän pystyy katsomaan asioita ulkopuolisin silmin ja löytää usein heti sellaista, jonka voisi toteuttaa toisin. Toki tämä vaatii myös ulkopuoliselta tutustumista sekä perhetymistä yrityksesi liikeideaan sekä markkinointiin, sen tavoitteisiin etc ennen toimenpiteitä - tietysti yhdessä yrittäjän kanssa.
- Tekemisen seuranta eli mittaaminen on tärkeää ja useimmiten siihen menee aikaa. Tilanne saattaa olla yrityksissä useimmiten jopa se, että tehtyä asioita, esimerkiksi postauksia, sponsoroituja postauksia etc ei ehditä analysoimaan. Miten meillä meni? Onnistuttiinko? Ulkopuolinen asiantuntija tekee tätä työkseen ja väsymättä jaksaa seurata tilien tapahtumia ja raportoi siitä teille. Ei siis hassumpaa.
- Ei oppi ojaan kaada. Ulkopuolisen kanssa tehty yhteistyö on myös hedelmällistä siinä mielessä, että siinä oppii myös yritys. Kun yhdessä tehdään ja käydään asioita läpi, sitä huomaamattaan oppii itsekin ja saat hyvät työkalut ja vinkit jatkoa silmällä pitäen.
- Sitten tulee ne lomat. Somea ei voi mielestäni laittaa lomalle. Toki asiat voi hoitaa esim. lomaltakin käsin tai ajastaa postaukset. Mutta silti. Joku huolehtii loman ajan siitä että yrityksen somekanavat ja markkinointi pysyy ihmisten mielessä. Viikonkin tauko postauksissa tiputtaa armottomasti orgaanisen näkyvyyden minimiin. Jopa nollaan.
- Suunnitelmallisuus. Ulkoistaminen ei aina tarkoita sitä, että koko some- ja/tai digimarkkinointi ulkoistetaan. Apua saa vaikkapa oman tekemisen tueksi yhdessä asiantuntijan kanssa yritykselle tehdyllä sisältömarkkinointisuunnitelmalla, joka taipuu sisältökalenteriksi etc. Hyvä vaihtoehto tämäkin.
Kannustan rohkeasti pohtimaan sekä kokeilemaan ulkoistamista!