Tarvitseeko yritykseni somestrategiaa?

Olen useasti viime vuosien varrella törmännyt otsikon kysymykseen, etenkin pienempien yrittäjien keskuudessa - tarvitseeko yritykseni tosiaan strategian somea varten (esim. Facebook ja Instagram)?
Tässä kohdin aloitan monologin yrittäjälle siitä että, kyllä, somestrategiaa tarvitaan ehdottomasti, jotta tiedät, ketä haluat tavoitella ja miten saat asiakkaat laulattamaan ovipumppuasi, joko kivijalan tai verkkokaupan, iloisesti kassakoneen kilahdellen taustamusiikkina.
Tässä kohdin, moni joko innostuu tai tunnelma latistuu, kun kerron, mitä kaikkea tulisi pohtia ja kirjata ylös somestrategian aikaansaamiseksi. Se vaatii siis kynään tarttumista ja ajatustyötä. Ilman strategiaa ei yrityksellä ole myöskään selvää suuntaa, mitä kohden halutaan mennä sekä mitä halutaan saavuttaa. Joten somestrategian pohtiminen on enemmän kuin tärkeää. Jatkuva isolla tykillä ampuminen vailla suuntaa, on pitkässä juoksussa raskasta eikä tuloksia synny.
Sosiaalinen media elää ja kehittyy huimaa vauhtia eteenpäin koko ajan, joten somestrategian on elettävä myös hetkessä.
Somestrategia kertoo sekä määrittelee yritykselle, ketä valituilla somekanavilla halutaan tavoittaa ja mitä yritys siitä hyötyy. Kantaa otetaan myös mm. siihen, kuinka usein postataan ja koska. Lisäksi kolmas ja tärkeä asia on se, miten tekemistä seurataan ja mitataan. Ja miten kaikki tekeminen konkretisoituisi parhaalla tavalla eli kaupaksi.
Yrityksen somekehittämisen kulmakiviä ovat ainakin oheiset kysymykset, joilla määritellään kaiken perusta.
- Miksi = tavoitteet konkretiaksi. Pohdi somen hyödyt yritykselle - mitä ne ovat? Mitä tavoitteita/muutoksia somen avulla halutaan saavuttaa ja miten tavoitteet ovat saavutettavissa
- Kenelle = keitä ovat asiakkaasi? Määrittele ketä haluat tavoittaa (ikä, sukupuoli, kiinnostuksen kohteet). Pohdi myös kiinnostuksen näkökulmasta yrityksesi tuottamiin/myymiin tuotteisiin ja/tai palveluihin.
- Missä = mitkä kanavat tavoittavat parhaiten kohderyhmäsi? Eli luupin alle kanavat, joissa tavoitatte parhaiten kohderyhmän (potentiaaliset ja olemassa olevat).
- Mittaaminen = asetettujen tavoitteiden toteutuminen. Aseta konkreettiset mittarit tekemiselle (= postaukset, maksettu mainonta) sekä koko somelle (tykkääjät/seuraajat, konversio, jos yrityksellä on verkkokauppa).
- Lisäksi on hyvä seurata postausten menestymistä kattavuuden, näyttökertojen sekä sitoutumisen kautta.
Yritys hyötyy somestrategiasta aina, kun itse yrittäjä, sekä mahdollisuuksien mukaan henkilökunta ovat tietoisia siitä mitkä yrityksen tavoitteet ovat somessa ja miten yritys siellä toimii hyödyn maksimoimiseksi. Yhteiset somepelisäännöt sekä linjaukset postauksille tulee linjata yhdessä, niin että kaikki sitoutuvat tekemiseen. Lisäksi on hyvä yrittäjän näkökulmasta myös kouluttaa henkilökuntaa sometekemiseen, tämä myös mahdollisuuksien mukaan.